Vele talenten

Hallo Boppers! Iedereen boven de twintig kent deze kreet wel. Zo begroette Bob de Rooij (vide0) zijn fans altijd, zijn haar flink ingevet en met een Rotterdams accent. De Rooij is een van de eerste typetjes van Paul de Leeuw. In 1990 begon hij met De Schreeuw van de Leeuw, waarin De Rooij ook een prominente rol had. De programma’s van De Leeuw waren in de jaren negentig baanbrekend. Hij kon zijn brutaliteit, harde humor en improvisatietalent de vrije loop laten. Vooral (semi)bekende Nederlanders moesten het ontgelden. Sommige deden hem zelfs een proces aan. Maar tegelijkertijd liet hij zien dat hij maatschappelijke betrokken was. De aflevering met daarin een interview met HIV-patiënt René Klijn is legendarisch.

Voordat hij met zijn televisiewerk doorbrak, had Paul de Leeuw al in het theater gestaan als cabaretier. Hij had in jaren tachtig al opgetreden op het Delftse Camarettenfestival. Later, in 1987 had hij soloprogramma De Rozebotteltijd. De Leeuw is een alleskunner. Naast cabaret en televisie heeft hij ook in grote musicals gestaan. In Les Misérables, één van de eerste musicals in Nederland geproduceerd, speelde hij herbergier Thénardier. De Nederlandse versie van Les Mis werd een groot succes en luidde het begin in van vele Nederlandse musicals.

Niet zoveel mensen weten dat Paul de Leeuw ook radio heeft gemaakt. In 1986 maakte hij samen met Paul van der Lugt het befaamde Lieve Paul, waarin hij op geheel eigen wijze relatieproblemen van luisteraars probeerde op te lossen. Ook als zanger heeft De Leeuw successen gekend. ‘Vlieg met me mee’ was het eerste nummer, waar in de talkshow van Sonja Barend mee doorbrak. Later heeft hij nog een aantal albums uitgebracht. Zijn grootste hit was ‘Ik wil niet dat je liegt’ de Nederlandse vertaling van La Solitudine van Laura Pausini. Daarnaast heeft De Leeuw ook in verschillende films geschitterd. Natuurlijk met zijn hoofdrol zijn eigen film Filmpje! rond Bob de Rooij ,maar vergeet ook niet zijn rollen in Alles is Liefde en Alle Tijd.